Wat is het kindsdeel en hoe kun je het opeisen?

Helaas breekt ooit het verdrietige moment aan dat je moeder of vader komt te overlijden. Er volgt dan een emotionele periode waarin je van alles moet regelen. Weten waar je als kind aan toe bent, is daarbij een helpende factor. Dat is in het bijzonder zo bij het verdelen van de erfenis. Complexe materie die er alleen maar ingewikkelder op wordt als er conflicten ontstaan. Voor Markt van Morgen een goede reden om een artikel te wijden aan het thema kindsdeel, een begrip dat je geregeld tegenkomt bij het verdelen van erfenissen. Vind jij het prettig om je goed voor te bereiden op het moment waarop je hier zelf later eventueel mee van doen krijgt? Wij leggen je graag uit wat het kindsdeel precies is, hoe je het kindsdeel kunt berekenen en hoe je het kunt opeisen. 

Wat is het kindsdeel precies?

Het kindsdeel is het deel van een erfenis (nalatenschap) waar je als kind op grond van een testament of de wet recht op hebt. De mogelijkheid bestaat dat je erfenis niet direct opeisbaar is, bijvoorbeeld als sprake is van een ouderlijke boedelverdeling of wettelijke verdeling. Voor beide regelingen geldt dat je wel erfgenaam bent, maar je erfenis nog niet direct krijgt. Het is namelijk zo dat je een geldvordering hebt op de langstlevende ouder, stiefmoeder of stiefvader. Een van hen krijgt alle goederen uit de nalatenschap. Het testament of de wet van je moeder of vader, bepaalt wanneer je jouw kindsdeel wel kunt opeisen. Je kunt het kindsdeel berekenen door het totale huwelijkse vermogen (bij een algehele gemeenschap van goederen) door de helft te delen (de ene helft is al van de langstlevende), en het bedrag dat overblijft te verdelen over de langstlevende en de kinderen. Belangrijke kanttekening: over deze vordering moet je erfbelasting betalen. De langstlevende partner dient deze erfbelasting af te dragen.

Wanneer is jouw kindsdeel opeisbaar? 

In het kader van erfenissen kom je ook het begrip ‘wettelijke verdeling’ veelvuldig tegen. Op het moment dat sprake is van een langstlevende echtgenoot, geregistreerd partner en één of meerdere kinderen, is de wettelijke verdeling van kracht. Eventuele schulden van de nalatenschap dienen te worden betaald door de langstlevende persoon uit het huwelijk. Daarnaast erft die alle bezittingen. Als kind heb je recht op het kindsdeel: een vordering in geld op de langstlevende echtgenoot. Als je dat wilt, kun je niet zomaar je kindsdeel opeisen. Alleen in specifieke, uitzonderlijke gevallen kun je daar aanspraak op maken. Het testament van je vader of moeder of het Nederlands erfrecht, bepaalt wanneer jouw kindsdeel opeisbaar is. 

Wat is de legitieme portie? 

Als je je verdiept in de materie rondom een erfenis, stuit je ook op het begrip ‘legitieme portie’. Dit is het erfdeel waarop je als kind altijd recht hebt, zelfs in het geval dat je onterfd bent. Soms denken mensen dat de legitieme portie hetzelfde is als het kindsdeel, maar dit is dus een onjuiste gedachte. Natuurlijk is dit een onderwerp waarmee je je helemaal niet wilt bezighouden, maar het is aan de orde van de dag dat kinderen door hun ouders worden onterfd. Daarom is het goed om te weten, dat er geen enkel geval bestaat waarin de legitieme portie je kan worden ontzegd na het overlijden van een van je ouders. Mits dit in het testament is vastgelegd, geldt dit wel voor het kindsdeel. Verder is de legitieme portie altijd een vordering in geld. Wanneer je bent onterfd, heb je dus geen recht op spullen. 

Hoe kun je je kindsdeel opeisen? 

Voor de stappen die je moet zetten om je kindsdeel op te eisen, geldt ook dat ze ingewikkeld zijn. Dat is onder andere zo voor het moment waarop je dit kunt doen. Zoals eerder gezegd, heeft de langstlevende echtgenoot volgens de Nederlandse wet een bevoorrechte positie. Daarom is het na het overlijden van je moeder of vader niet mogelijk om je kindsdeel direct op te eisen. De echtgenoot of geregistreerde partner van je moeder of vader moet zonder zorgen verder kunnen leven. Diegene zou in een moeilijke financiële situatie terecht kunnen komen, als die na het overlijden kindsdelen moet uitbetalen. Wanneer je in aanraking komt met een kwestie die verband houdt met een kindsdeel of een legitieme portie, is het heel begrijpelijk dat dit veel vragen bij je oproept. 

Daarom is het verstandig om een advocaat te raadplegen. Een advocaat in Eindhoven, Utrecht of Limburg  – die is gespecialiseerd in het erfrecht- kan je bijstaan en je antwoord geven op al je vragen, zoals: hoe bereken ik mijn kindsdeel, krijg ik daar rente over en moet ik over mijn kindsdeel erfbelasting betalen?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*