Schoonheidsidealen door de jaren heen

Schoonheid, het is iets ontzettend subjectiefs. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. Toch zagen we door de eeuwen heen hoe schoonheid veranderde. Er waren tijden waarin volslanke mensen als mooi werden aanschouwd en zoveel jaren later waren slanke mensen dan weer mooier. In dit artikel belichten we de belangrijkste schoonheidsidealen door de jaren heen.

Rubensfiguren

In de schilderkunst in de 17de eeuw zien we dat vrouwen vooral volslank waren. De Antwerpse schilder Peter Paul Rubens beeldde de vrouwen op z’n schilderijen dan ook graag af met een maatje meer. Wie het over Rubensfiguren heeft, weet dat het gaat om mollige, naakte vrouwen zoals de kunstenaar ze graag schilderde.

De vroege jaren 1900

We maken een sprong naar de vroege jaren 1900 en zien een belangrijke kentering. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog waren vrouwen minder mollig, maar moesten ze nog steeds hun volle boezem en aanwezige billen in de kijker zetten. De focus lag op vrouwelijke vormen die benadrukt werden door een korset te dragen. Bijgevolg was een smalle taille het toppunt van vrouwelijkheid. Ook in de jaren die hierop volgden, werden vooral slanke vrouwen als mooi gezien. Ze droegen korte jurkjes om de aandacht op hun slanke benen te vestigen. Vrouwelijke vormen werden niet benadrukt, maar dat veranderde in de jaren 30 door actrice Jean Harlow, of ook wel de blonde seksbom genoemd. Dankzij haar mochten vrouwelijke vormen opnieuw in de kijker gezet worden. Vervolgens kwam het zandloperfiguur, zoals we dat kennen bij Marilyn Monroe, in de mode. Zij werd als hét sekssymbool van de jaren 50 gezien.

80’s en 90’s

In de eighties en nineties moesten vrouwen slank en atletisch gebouwd zijn. Ze hadden geen duidelijke heupen, vrijwel geen borsten en zagen er bijna jongensachtig uit. Kate Moss, een bekend fotomodel uit die tijd, was een belichaming van dit schoonheidsideaal.

Vanaf 2000

Sinds het millennium omarmen we onze vormen stilaan opnieuw. In het begin van de jaren 2000 liepen we allemaal rond met een gebruinde huid, maar intussen weten we dat te lang in de zon liggen slecht is. Over hét schoonheidsideaal spreken we vandaag niet echt meer, want we zijn er allemaal van overtuigd dat iedereen mooi is op zijn eigen, unieke manier. Als we dan toch iets moeten benoemen: een bolle kont en een aanwezige boezem zoals Kim Kardashian. Plastische chirurgie om deze vormen te bekomen, is vrouwen dan ook niet vreemd. En ook plastische ingrepen zoals een facelift zijn niet langer not done. Vrouwen hebben er tegenwoordig heel wat voor over om er eeuwig jong uit te zien. Zodra hun oogleden gaan hangen rond hun vijftig, zijn er heel wat vrouwen die een ooglidcorrectie overwegen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*