Hier moet je op letten bij het aanschaffen van een verlengkabel

Iedereen kent het wel, je wilt ergens een apparaat aansluiten, maar er is geen stopcontact in de buurt. Erg irritant, maar gelukkig hebben we tegenwoordig verlengkabels. Je denkt nu vast; makkie, die kan je overal krijgen! Dat klopt, maar voor (brand)veiligheid is het erg belangrijk dat je een verlengsnoer hebt die gebruikt kan worden waar jij hem voor nodig hebt. Bovendien is het handig om op een aantal kenmerken te letten, zodat jij een miskoop voorkomt!

Binnen en buiten

Je wist het misschien niet, maar niet elke verlengkabel kan overal gebruikt worden. Wil jij bijvoorbeeld kerstlichtjes ophangen in de tuin? Koop dan verlangkabels buiten, in plaats van de standaard verlengkabels die je in winkels als Action hebt liggen. Deze verlangkabels zijn gemaakt van neopreen en zijn waterbestendig. Hierdoor voorkom je dus kortsluiting en brandgevaar!

Lengte

Natuurlijk voor de hand liggend, maar let goed op de lengte van de verlengkabel die je aanschaft. Veel winkels verkopen verlengkabels variërend van vijf tot wel veertig meter. Wil je de kabel parallel laten lopen aan de vloer, meet deze afstand dan goed op. Vergeet ook niet de verticale afstand te meten! Heb je het opgemeten en kom je uit tussen twee verschillende maten? Koop dan altijd een kabel met een iets langere lengte.

Aarding

Als laatste is er de aarding van de verlengsnoeren. In Nederland en Duitsland wordt gebruik gemaakt van een randaarde (ook wel een Schuko stekker genoemd). Er is ook nog een andere aarding, penaarding, welke gebruikt wordt in België en Frankrijk. Voor de veiligheid is het belangrijk dat je de schikte aarding kiest voor het apparaat dat je aan wilt sluiten. Heb je een apparaat en een stopcontact van dezelfde aarde, zorg dan dat je een verlengkabel aanschaft met dezelfde aarde. Apparaten als smartphoneladers kunnen aangesloten worden op een euroverlengkabel, welke veilig aangesloten kan worden op elk soort geaard stopcontact.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*