Herstellen van een verslaving aan middelen of gewoonten

Verslaving is een probleem dat aan de orde van de dag is. Uit cijfers van Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ) blijkt dat in Nederland in totaal rond de twee miljoen mensen verslaafd zijn. In 1.677.363 gevallen gaat het om legale middelen zoals: tabak, alcohol, medicijnen en pijnstillers. Verslaving komt vaker voor onder mannen dan onder vrouwen. Verslaving is een ziekte die zich op meerdere plekken in het lichaam manifesteert, waaronder in de hersenen. Mensen kunnen verslaafd raken aan middelen zoals drank en drugs, maar ook aan bepaalde gewoonten waar zij geen weerstand aan kunnen bieden. Je kunt daarbij denken aan gamen, gokken en seks. Als iemand bijvoorbeeld kampt met een cannabisverslaving, 3-MMC-verslaving, cocaïneverslaving of lachgasverslaving, kan dat leiden tot sociaal-maatschappelijke, lichamelijke en psychische problemen. Op de lange termijn kan een verslaving iemands leven totaal verwoesten. 

Aan welke gewoonten en middelen kun je verslaafd raken?

Gamen;

Gokken;

Seks;

Cannabis; 

Alcohol;

Cocaïne;

GHB;

Lachgas; 

3-MMC; 

Pijnstillers;

Medicijnen. 

Wanneer is sprake van een verslaving? 

Een onweerstaanbare behoefte om middelen te gebruiken of handelingen te verrichten, is een van de definities van verslaving. Dit verlangen wordt ook wel craving of trek genoemd. Op een gegeven moment gaat het verlangen over in een afhankelijkheid en wordt het daarna zelfs een noodzaak. Je spreekt van verslaving als je: lichamelijk en/of psychisch niet meer zonder een middel of gewoonte kunt en steeds meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Meer dan de helft van de dag denk je aan het gebruik en het verkrijgen of daadwerkelijk gebruiken van het middel. Je geeft belangrijke zaken op om tijd aan het middel of de gewoonte te kunnen besteden. Als je niet gebruikt, treden er ontwenningsverschijnselen op. Dit kunnen psychische verschijnselen zoals onrust en paniek zijn of lichamelijke verschijnselen als zweten of trillen. Ook word je in het dagelijks leven zo sterk door het middel of de gewoonte belemmerd, dat belangrijke zaken zoals school, werk en sociale contacten eronder lijden. 

Herstellen in een verslavingszorg kliniek 

Voor iemand die verslaafd is, is het misschien wel de moeilijkste stap om te erkennen dat die een probleem heeft. Het is ook niet makkelijk om van een verslaving af te komen. Gelukkig is er hulp beschikbaar, of het nu gaat om een gameverslaving, seksverslaving, alcoholverslaving, drugsverslaving of medicijnverslaving. Het team van medisch specialisten van een verslavingszorg kliniek biedt advies en ondersteuning bij allerlei soorten verslavingen. Samen met de cliënt, zijn naasten en een team van specialisten op het gebied van verslavingszorg, wordt bepaald welk herstelprogramma het meest geschikt is om iemand te helpen. Het soort verslaving en de ernst daarvan geven de indicatie welke behandelvorm het meest geschikt is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*