Eerste hond en nieuwe puppy in huis? Lees deze startersgids!

Is er een fluffy gezinslid op komst, maar heb je eigenlijk weinig tot geen ervaring met honden? In dit artikel vatten wij voor jou samen hoe je je goed kunt voorbereiden om je nieuwe bondgenoot het best te verwelkomen.

Schaf deze nuttige spulletjes aan

Wat doet een hond graag? Wandelen, spelen, slapen, eten en drinken! Een aantal benodigdheden zijn hierbij wel handig! Hondenzakjes zijn sowieso een must. Net zoals een kindje niet zonder zijn speelgoed kan, heeft een puppy ook zijn eigen hondenspeeltje nodig. Een hondenmand om na het spelen te rusten is leuk, maar een hondenbench is wellicht nog beter. Deze biedt ook veiligheid en rust voor je pup en jij kunt dankzij de bench je schattige hondje gemakkelijk overal meenemen. Wil je je kleine pruts af en toe met iets lekkers belonen, dan zijn hondensnoepjes ideaal. Daarmee doe je elke pup een plezier.

Liefde gaat door de maag

Wat je speelvriend zeker niet mag eten zijn druiven of rozijnen, chocolade of kauwgom. Ga na of je tuinman toevallig giftige onkruidverdelger gebruikt of je puppy ergens anders per ongeluk door het likken van zijn pootjes bijvoorbeeld gif binnenkrijgt. Zoek op of de planten in je huis gevaarlijk kunnen zijn voor honden. Als je een gulzig etertje hebt, mag hij het eten niet uit een verhoogde eetbak krijgen, want dan slokt hij het nog sneller binnen. Dat kan zorgen voor een fatale maagkanteling. Zet het kommetje dus gewoon op de grond als je de beste gezondheid voor je schat wilt. Als je merkt dat je hond huidproblemen en/of tranende oogjes heeft, is een allergietest aangeraden. Misschien heeft hij wel antiallergische voeding of hondenshampoo nodig. Een schoonheidsbeurt bij de hondenkapper wordt zoals je wellicht gemerkt hebt steeds populairder. Maar de huid te veel met hondenshampoo wassen, verstoort de huidbarrière. Even afspoelen na een partijtje ravotten tijdens de wandeling is natuurlijk wel aangewezen. Het beste is trouwens dat hij tijdens de wandelingen een hondenharnas draagt. Dat is net iets comfortabeler en veiliger dan een halsband. Let er op dat je in het begin geen al te grote wandelingen maakt met je kleintje, want dat is nog wat te vroeg. Tijdens een wandeling kom je vaak andere honden tegen, wat goed is voor de socialisatie van je hond, maar je wil natuurlijk geen slechte ervaringen voor je maatje. Wat je kunt doen om de kans daarop te verkleinen, is de andere eigenaars vragen of hun hond verdraagzaam is. Zo ben je voorzichtig, maar blijf je ook op je hoede en ondertussen kan je hond lekker kennismaken met soortgenootjes.

Maak van je bengel een gentleman of lady dankzij een goede opvoeding

Een hond moet niet alleen kunnen omgaan met andere honden, maar ook met andere dieren en mensen natuurlijk. Je viervoeter moet allerlei geluiden, omgevingen en situaties gewoon worden. Een belangrijke regel om niet te vergeten: als je hond bang is, mag je hem niet strelen. Als je doet alsof er niets aan de hand is, zal je hond dat ook zo interpreteren. Jouw gedrag bepaalt tenslotte het gedrag van je hond. Wees dus zeker dat jij het baasje bent in de rang en daarvoor moet je onder andere consequent zijn bij het je commando’s. Voorbeelden van commando’s zijn: zit, lig, blijf, pootje, doe pipi. De behoeftes op commando leren doen, is erg handig. Als je met de opvoeding hulp nodig hebt, kan je altijd een hondenboek of zelfs een hondentrainer inschakelen. Wil je met je hondje naar de hondenschool? Dat kan evenzeer uiteraard. Sommige honden vinden ook hondensporten zoals bijvoorbeeld agility, of een hindernissenparcours, fantastisch. Eens je je huisgenootje wat leert kennen, zal je snel zien wat hem gelukkig maakt. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*