De verschillen tussen brandhout en briketten

Er gaat niets boven een knapperend haardvuurtje, binnen of in de tuin. We zijn gewend dit met openhaardhout te doen. Brandhout kopen doen we makkelijk online, bij de Brandhout Gigant. Deze biedt echter ook het alternatief van houtbriketten aan: samengeperst zaagsel dat eveneens prima brandt en voor sfeer zorgt. Wat zijn de verschillen?

Lager vochtgehalte

Zaagsel, afval van de zagerijen dus, wordt zonder bindmiddel en onder hoge druk samengeperst tot houtbriketten, kleine blokken die mannelijk zijn aan te steken. Ze hebben vaak een lager vochtgehalte en zijn compacter en lichter. Zeker in een kachel geeft dit een hoger rendement oftewel meer warmte en energie. Ook zijn ze ecologisch meer verantwoord omdat ze een restproduct zijn van de houtkap, en er niet speciaal bomen voor gekapt worden. Aan de andere kant: zonder houtindustrie is er geen zaagsel om briketten van te maken. Die discussie laten we dus even rusten.

Prijzen ontlopen elkaar weinig bij grote hoeveelheden

De prijs hangt af van de hoeveelheden: mensen die grote hoeveelheden brandhout kopen, zijn goedkoper uit. Het advies is dan ook om beide aan te schaffen voor de winter om voordelig uit te zijn. Wanneer je je bestelling via de Brandhout Gigant doet, kan dit in één moeite en spaar je meer geld uit. Maar in beginsel zijn houtbriketten wel wat duurder.

Brandhout voor de actievere mens

Gemak dient de mens, maar niet tot in het oneindige. Voor sommige dingen, zoals een gezellig vuurtje, wil je af en toe wat moeite doen. Het hout in nog kleinere blokjes hakken en naar de haard vervoeren geeft je de nodige beweging. We zouden dus kunnen zeggen dat brandhout deel uitmaakt van een way of life en een soort oerinstinct. Om diezelfde reden barbecueën we ook zo graag!

Het decoratieve aspect

Brandhout kopen heeft weer als voordeel dat hout deels als decoratie dient, binnen of in de tuin. Het geeft zowel in- als exterieur een warm en natuurlijk cachet. Houtbriketten doen niet zo natuurlijk aan. En die way of life komt ook hier weer om de hoek kijken: een big bag brandhout kopen hoort bij de winter zoals Kerstmis en sneeuw, een activiteit die we niet graag zien wegvallen.

Houtopslag

Er is een breed assortiment aan attributen verkrijgbaar waarmee je het hout, binnen of buiten, op smaakvolle wijze opslaat. Kleine torentjes waarin je hout opstapelt, uit autobanden vervaardigde houtmanden (ook duurzaam dus!) en houtopslag kasten die je aan de muur bevestigt. Die laatste zijn gemaakt van metaal en geven in combinatie met het brandhout een mooie uitstraling. Hier doet hout dus beter dienst dan briketten, want het oog wil ook wat. Met een goede houtopslag hou je bovendien het vochtgehalte van het brandhout beperkt en creëer je dus geen extra rookontwikkeling.

Conclusie: wissel het af bestel beide!

Hout knappert meer. Sommigen vinden dit vervelend of gevaarlijk, anderen vinden dat knisperen bij een haardvuur hoort zoals mayonaise bij een pak frieten. En de geur doet ook wat natuurlijker aan. Conclusie: verenig beide werelden met elkaar en wissel het gebruik van houtbriketten af met openhaardhout. Dat is prijstechnisch het meest aantrekkelijk, je behoudt de ouderwetse sfeer van het echte houtvuur en bent nog duurzaam bezig ook.

De Brandhout Gigant biedt inspiratie

Tot slot: wat je ook kiest, de Brandhout Gigant biedt je inspiratie als het gaat om haardvuren en toebehoren. Denk bijvoorbeeld aan aanmaakblokjes, aanmaakhout of aanmaak krullen. Na al dat gesjouw en gehak wil je immers dat het vuurtje snel aanwakkert, terwijl je er een welverdiende pint bij pakt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*