De speciale productie van chocolade

Het produceren van chocolade is niet zo eenvoudig als men zou denken, omdat er veel werk komt kijken bij het fabricageproces. Het is met name betrekkelijk zeldzaam dat chocolade op industriƫle wijze wordt geproduceerd; de meeste chocolade die vandaag de dag wordt geproduceerd, is slechts in kleine hoeveelheden. Het beste voorbeeld is waarschijnlijk de productie van chocolade op basis van cacaobonen uit Ecuador. Hier wordt de chocolade niet alleen in een beperkt gebied gemaakt (aan zee in Ecuador), maar hij is ook de beste ter wereld, als je kerst chocolade kopen wil.

De hoge productiekosten van chocolade

De productiekosten van Gust Royal zijn echter relatief hoog, met prijzen die ongeveer vergelijkbaar zijn met die van andere landbouwproducten. Chocolade uit Ghana bijvoorbeeld (waar cacaobonen worden geteeld en het proces om chocolade te maken in kleine fabriekjes gebeurt), heeft een prijs van slechts 6,67 per kilogram (vanaf 2008) en chocolade uit Peru (waar de meeste cacaobonen worden geteeld) kost 2,50 per kilogram. De prijs van cacaobonen is echter gestaag gestegen, met een gemiddelde prijs van 1,94 per kilogram in 2013.

Ecuadoraanse chocolade in Nederland

Om een doos chocolade uit Ecuador te produceren, zijn per kilogram cacaobonen ongeveer 600 bonen nodig. Dit betekent dat elke doos chocolade uit Ecuador ongeveer 65 gram bonen zal bevatten. Als we dit vergelijken met chocolade uit Ghana, is de kwaliteit van de cacao aanzienlijk minder; de cacaobonen uit Ghana worden meestal al na twee of drie weken verkocht, waarin de bonen geroosterd zijn om een deel van het vocht te verwijderen. Om een prijs bij benadering te geven: een zak chocolade gemaakt in Ghana heeft ongeveer 35 kilogram cacaobonen nodig, en kost slechts 3,65 euro, dit maakt het veel goedkoper. De kwaliteit is van beide echter om over naar huis te schrijven, en zal leiden tot een heerlijke smaaksensatie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*