Behoud de koelte in huis met de juiste raambekleding

Veel van onze huizen, en dan vooral de oudere huizen, zijn niet goed opgewassen tegen ons huidige klimaat. We kunnen de hitte moeilijk buitenhouden. Verbouwen of opnieuw isoleren is duur en bovendien niet altijd praktisch haalbaar. Gelukkig zijn er voldoende kleine dingen die je kan doen om de koelte in huis te bewaren. 

Er staan ons nog lange, te hete zomers te wachten. Ons klimaat wordt enkel warmer en dat zal zijn effecten hebben op ons dagdagelijkse leven. Met de juiste raambekleding kan je je huis voorbereiden en de aankomende hitte goed trotseren. Maar hoe pak je dat nu aan? Hoe kies je goede raambekleding die de zonnewarmte buiten houdt, maar het licht binnenlaat én ook nog eens mooi staat in je interieur? 

Het begint allemaal bij isoleren

Een huis koel of juist warm houden begint bij een goede isolatie. Isolatie zorgt er natuurlijk voor dat je de temperatuur in huis gemakkelijk kan controleren zonder dat je er veel energie voor hoeft te gebruiken. Energieneutrale huizen zijn zelfs zo goed geïsoleerd dat er geen energie verloren gaat. 

Oudere huizen zijn zelden energieneutraal, want het is best duur om een huis zo te verbouwen of isoleren dat het voldoende koude en warmte buiten laat. Toch is een minimum aan isolatie vereist om je huis goed op temperatuur te houden. Daar kan je helaas niet omheen. 

Houdt de zon buiten en het licht binnen

De volgende stap is het aanpakken van de zwakke punten in je huis: plaatsen waar licht en warmte doorheen kunnen, zoals ramen en deuren. Dubbelglas is een absolute vereiste om de temperatuur in huis te controleren, maar dubbelglas doet weinig tegen rechtstreeks zonlicht. 

Met een goed geplaatste binnenzonwering, zoals een reflecterende folie of een glasgordijn houd je het gros van de zonnewarmte buiten, terwijl je wel nog voldoende daglicht hebt. Kies daarbij voor een stijl die in je interieur past. 

Hou de warmte binnen

Zware gordijnen hadden vroeger een dubbele functie: ze hielden niet enkel storend daglicht buiten, maar hielden ook de warmte binnen. Tegenwoordig plaatst men liever lichte rolgordijnen op maat die het licht minstens even goed buitenhouden.  

Zonwerende raambekleding in slaapkamers zorgt er niet alleen voor dat je kamer verduistert blijft, waardoor je beter kan slapen, maar helpt ook de hitte buiten te houden. Op die manier controleer je de hitte huis en creëer je een goede slaapomgeving, wat minstens even belangrijk is. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*