We zijn er met zijn allen steeds meer op gefocust: onze privacy. Hoewel je misschien veel deelt met de mensen om je heen of op social media, ben je je waarschijnlijk ook meer bewust van de gevaren als je teveel informatie deelt. Bijna niemand wil altijd en overal gevolgd worden alsof big brother naar je kijkt. De kans is ook groot dat je het ontzettend vervelend vindt als jouw persoonlijke gegevens zomaar met iemand anders worden gedeeld. Daarom is er de AVG. Een wet die in het leven is geroepen om jouw privacy te waarborgen. Een wet voor iedereen. Het is niet alleen verhoogde beveiligingseisen voor de ICT bedrijven. Er zijn zelfs e-learnings voor de zorg om alle medewerkers bewust te maken van de regels.
Foutje moet kunnen
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo kan het zomaar gebeuren dat jij een mail ontvangt met in de aanhef de naam van iemand anders. Oeps, dat had niet mogen gebeuren. Gelukkig zijn de gevolgen hiervan niet zo groot. Maar wat nou als de dokter de gegevens over mevrouw Jansen opschrijft in het dossier van meneer Jansen. Dat kan voor veel (medische) fouten zorgen.
Grote fouten moet je altijd melden. Niet zozeer om iemand de schuld te geven, maar wel om hiervan te kunnen leren. Om het als een casus te kunnen gebruiken en op basis daarvan regels of protocollen aan te kunnen scherpen. Alleen op die manier blijven we de privacy vergroten en verbeteren.
Datalek
Om zeker te zijn dat jij de enige bent die bij jouw programma’s en bestanden kan, is het nodig dat anderen voldoende gegevens over jou hebben. Iedereen kan wel intypen dat zijn naam Mark de Vries is, zelfs als je eigenlijk Hans heet. Daarom hebben veel bedrijven een combinatie van gegevens van je. Zoals je naam, je geboortedatum en soms zelfs ook je BSN of je rekeningnummer. Door de AVG moeten bedrijven er alles aan doen om jouw gegevens veilig en beschermd te houden. Toch gaat dat soms ook mis en worden er grote aantallen gegevens buit gemaakt door mensen die hier eigenlijk niet bij moeten kunnen. Dat heet een datalek. Heb je het idee dat een bedrijf niet goed met jouw gegevens omgaat, ze niet voldoende beschermd of dat jouw gegevens onderdeel zijn van een groter datalek? Maak dan altijd meteen een melding bij het bedrijf waar het om gaat. Alleen zo kunnen ze samen met jou dit probleem zo snel mogelijk oplossen.
Laat een reactie achter