3 tips om met een renovatie van je huis direct geld te besparen

Je huis renoveren: het biedt volop kansen om te verduurzamen. Belangrijk, zeker nu er steeds meer nadruk komt te liggen op de energietransitie. En prettig voor jou, want door duurzaam te investeren in je woning kan je direct geld besparen. Afhankelijk van je budget en het type renovatie dat je voor ogen hebt, zijn er diverse mogelijkheden om je woning toekomstbestendig te maken. Hoe? 3 tips om renovatie en besparen hand-in-hand te laten gaan. 

Huis isoleren

Je huis isoleren is altijd een goede keuze, zowel financieel als persoonlijk. Een goed geïsoleerde woning verkleint binnenshuis de temperatuurschommelingen, zowel in de zomer- als winterperiode. Dat heeft een groot voordeel: je verbruikt minder energie, zeker in de winter. Diverse vormen van isolatie kunnen zelfs zorgen voor een energiebesparing tot 25%. Ideaal. 

Welke vormen van isolatie van je huis zijn het meest efficiënt? 

  • Spouwmuurisolatie: 20-25% duurzamer 
  • Dakisolatie: energiebesparing tot 400 euro per jaar 
  • Vloerisolatie: terugverdientijd rond de 8 jaar 
  • Isolatieglas: aanzienlijke besparing in energie 

Kies je voor dakisolatie, dan heb je de keuze om het isolatiemateriaal langs de binnen- en buitenzijde aan te brengen. Kies je voor zogenoemde warm dak isolatie, waarbij het materiaal bovenop de draagconstructie wordt geïnstalleerd, dan kan je zelfs nog kiezen voor zonnepanelen. De dakbedekking wordt namelijk óók gerenoveerd, en kan dan direct geschikt worden gemaakt voor de zonnepanelen constructie – mocht dit nog niet zo zijn.

Verwarmingssysteem aanpassen 

De woning renoveren? Doe het direct goed. Bedenk voorafgaand aan de renovatie alvast wat voor verwarmingssysteem je straks wilt laten plaatsen, want dat kan op termijn een flinke besparing in energie opleveren. Kies je voor wand- of vloerverwarming? En wanneer je kiest voor wandverwarming, wil je dan de bestaande radiatoren vervangen door designradiatoren? Vaak kan je de woning efficiënter verwarmen dan nu het geval is, en dus veel geld besparen. 

Zonnepanelen kopen 

Verduurzamen met zonnepanelen en direct besparen op je energierekening: het lijkt een logisch en voor de hand liggend één-tweetje. Helaas heeft niet iedereen het geld op de plank liggen om in één hap zonnepanelen te kopen. Gelukkig is er een alternatief met zonnepanelen huren. Een uniek concept dat onder andere te vinden is bij Soly. Met deze oplossing hoef je als particulier geen niet te investeren, maar profiteer je wél direct van de voordelen van zonnepanelen. Je betaalt gedurende een vooraf bepaalde looptijd een vast bedrag per maand én bespaart op je energierekening. Een voorbeeldberekening van hoe dat er voor jou uit komt te zien:

Rekenvoorbeeld jaarlijkse besparing

Huidige stroomkosten*: € 115 per maand

Eenmalige investering: gratis

Zonnepanelen huren – 10 panelen: € 70 per maand

Besparing per maand: € 35 per maand

Besparing per jaar**: € 420 per jaar

* o.b.v. 4.000 kWh verbruik en een gemiddelde stroomprijs van € 0,35 kWh

** dit betreft een rekenvoorbeeld. Er kunnen geen rechten worden ontleend.

Heb je wel het budget om zonnepanelen te kopen? Dan is dit altijd een verstandige en duurzame investering voor jezelf én het milieu. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*