3 tips om de keuken snel en eenvoudig te reinigen

De keuken is misschien wel één van de meest gebruikte ruimtes in huis. Hier schenk je drinken in, bereid je drie maaltijden en snacks per dag en hou je van experimenteren met gerechten en baksels. Dat zorgt er ook voor dat het een ruimte is die goed bijgehouden moet worden. Hygiëne heeft in de keuken immers de hoogste prioriteit. Toch blijkt het schoonmaken van deze ruimte niet altijd zo gemakkelijk als het lijkt. Je staat al snel voor grote uitdagingen. Denk alleen maar aan het verwijderen van vuil en vet van het gasfornuis. Dit is moeilijker dan het lijkt.

Gelukkig zijn er wel enkele manieren waarop je het voor jezelf gemakkelijker kunt maken. We hebben drie tips voor je op een rijtje gezet.

1.      Schaf goede schoonmaakmiddelen aan

Allereerst is het belangrijk dat je over de juiste schoonmaakmiddelen en extra hulpmiddelen beschikt. Belangrijk is dat je elke dag van vaatdoekje en schuursponsje kunt wisselen. Zo voorkom je dat je bacteriën telkens weer opnieuw uitsmeert over de keuken. Deze heb je dus in grote getalen nodig. Denk daarnaast ook aan het kopen van kwalitatieve schoonmaakproducten. Je hebt in elk geval een hele goede ontvetter nodig. Bespaar hier niet op. Bespaar je op schoonmaakmiddelen? Dan bespaar je doorgaans ook op kwaliteit. Hierdoor kan het schoonmaken nog langer duren en bereik je misschien niet eens het gewenste effect.

2.      Gebruik minder desinfectiemiddelen

Veel mensen gebruiken desinfectiemiddelen in de keuken. Denk hierbij aan chloor of bleek. Ze denken dat ze hiermee de bacteriën in de keuken eenvoudiger kunnen doden. Toch is dit niet altijd de juiste keuze. Besef goed dat bacteriën ook slecht tegen hoge temperaturen kunnen. Als jij een sopje met heet water en een scheutje allesreiniger maakt, dan is dit meestal voldoende om de keuken schoon te houden.

Desinfectiemiddelen kunnen ook wel worden vergeleken met antibiotica bij de mens. Het is niet voor niets dat dit niet zomaar wordt voorgeschreven. Als een lichaam teveel antibiotica heeft gebruikt, zullen de bacteriën hier uiteindelijk resistent voor worden. Dat geldt ook voor bacteriën die in de keuken in aanraking komen met desinfectiemiddelen. Hierdoor werkt het veel minder goed of zelfs helemaal niet. Je denkt dus goed bezig te zijn, maar het effect is minimaal.

3.      Houd de vaatwasser schoon

Vaak vergeten we het reinigen van de apparaten die ons helpen om schoon te maken. Zoals de vaatwasser. Dagelijks wordt deze gebruikt om vuile vaat weg te wassen. Maar hierdoor kan de vaatwasser zelf natuurlijk ook vies worden. Merk je dat hij bijvoorbeeld begint te stinken terwijl hij al net gedraaid heeft? Dan is de kans groot dat het filter vervuild is of dat er vuil achter de rubbers blijft zitten.

Laat de machine daarom regelmatig draaien op een zeer hoge temperatuur om de bacteriën te doden. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig de rubbers reinigt en verwijder losse etensresten van borden en pannen. Op die manier kunnen er minder snel verstoppingen en vervelende luchtjes ontstaan. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*